galleria G12 13.9.-2.10.2014

Bizzarro_V_114x114cm_2013_web
Bizzarro

Galleria G12

13.9.-2.10.2014

Galleriakeskiviikko 1.10. Taiteilija paikalla klo 17-20

Ohjelmassa Italia-aiheista ohjelmistoa: Eija Räisänen, sopraano, Petteri Lehikoinen, baritoni ja Liisa Pimiä, piano. Italia-henkistä tarjoilua ja keskustelua aiheesta Grand Tour. FT; yliopistonlehtori Marja Härmänmaa ja Merja Salonen vetävät keskustelua, johon kaikki voivat osallistua.

 

 

bizzarro / bisarri =
outo, eriskummallinen, kummallinen, omituinen

“Ihmisen jättämät jäljet kulttuuriympäristöissä ovat olleet eri muodoissaan maalausteni aiheina viimeiset 20 vuotta: raunioituneet antiikin kaupungit, seinien kulununeet pinnat. Raunioiden tai kulumien mielenkiintoisuuteen ei vaikuta se, millä tavalla kaupungit ovat raunioituneet tai seinät kuluneet – onko kyseessä ollut luonnonilmiö vai ihmisen aiheuttama raunioituminen kuten sota. Pidän ihmistä ja hänen toimintaansa osana luonnon suurempaa, normaalia kiertokulkua. Näyttelyn maalauksissa rinnastan näitä erilaisia luonnonilmiöitä ja niiden jättämiä jälkiä. Savu on savua, tuli tulta, riippumatta siitä, kuka tai mikä ne aiheuttaa ja miksi.

Mukaan pääsee myös Sisiliassa sijaitseva Villa Palagonia, joka tunnetaan paremmin nimellä Villa dei mostri, hirviöiden huvila. Tositilanteeseen perustuvat maalaukset huvilan jo hiukan raunioituneista  barokkipenkeistä todistavat paitsi rakennuttajansa Don Ferdinando Gravinan, Palagonian viidennen prinssin eksentrisyydestä ja omintakeisesta mausta, myös siitä, että aika ei ole lineaarista. Prinssi toteutti rakennuksessaan henkilökohtaista makuaan, joka ei vastannut lainkaan aikalaisten käsitystä hyvästä mausta. Myöhemmin eriskummalliseen huvilaan ovat tutustuneet grand tour -matkallaan mm. Johann Wolfgang von Goethe ja André Breton, joka sai sen yksityiskohdista vaikutteita dadaistisiin teoksiinsa. Huvila on omassa ajassaan ja avaruudessaan, ja jokainen aikakausi näkee sen tavallaan, omasta kulmastaan, enemmän tai vähemmän ihmisen ja luonnon raunioittamana.”

Näyttelystä saatavana keväällä 2014 valmistunutta, runsaasti kuvitettua Grand tour -kirjaa (ISBN 978-952-93-3561-9), jossa on valokuvia Merja Salosen maalauksista viimeisen n.10 vuoden ajalta. Artikkelin on Kirjoittanut Minerva Keltanen. Kielet: suomi, englanti, italia, saksa.

avoinna ti-pe 12-17, la-su 12-16 / Annankatu 16, Helsinki / 044 717 7177 / www.galleria12.fi / www.merjasalonen.net