Firenze Helsingissä


Ilmeneekö koko paikan olemus pienessä yksityiskohdassa? Onko se siirrettävissä paikasta toiseen valokuvajulisteen avulla? Huokuuko Helsinkiläisen talon sinästä otettu kuva Helsingin oloisuutta Firenzen katutilassa ja päin vastoin? Miten valittu väline vaikuttaa tunnelman siirtämisessä; onko maalauksella ja valokuvalla yhtä hyvä tunnelmanvälittämiskyky? Mikä on originaali ja mikä toisinnos?

Näitä kysymyksiä pohdiskelin teoksessani Helsinki Firenzessä ja Firenze Helsingissä. Helsinki Firenzessä -näyttely oli nähtävillä Firenzen kaupungin katutilassa syksyllä1999. Valikoin näyttelyyn 10 erilaista kuva-aihetta kuvaamistani Helsingin seinien yksityiskohdista ja niistä tehtiin 200 valokuvajulistetta.

Firenzen seinien yksityiskohdat olivat vastaavasti esillä valokuvajulisteina Helsingin keskustassa kesällä 2000 bussipysäkkien valotauluissa viikon ajan.

Näyttelyitä tukivat Helsingin kaupunki, Firenzen kaupunki, Suomen ulkoministeriö, Suomen Rooman suurlähetystö, Firenzen Suomiseura, FRAME sekä yritysmaailman edustajia. Näyttelykokonaisuuden ensimmäinen osa, Helsinki Firenzessä, liittyi maisterin tutkinnon lopputyöhöni Taideteollisessa korkeakoulussa.

Teoksesta ilmestyi suomen- italian- ja englanninkielinen kirja syyskuussa 2003.